Press ESC to close

Miért együnk sütőtököt?

Szezonja van, olcsó, finom és ezerarcú alapanyag, mégis sokan alulértékelik. Pedig ha tudnád, miért együnk sütőtököt, talán már holnap beiktatnád az étlapodra. Ez az őszi-téli kedvenc nemcsak melengető ízével, hanem lenyűgöző élettani hatásaival is hódít. Ebben a cikkben megmutatjuk, miért együnk sütőtököt, ha jót akarunk magunknak és családunknak.

Miért együnk sütőtököt: tápanyag, íz, harmónia

A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldség, amely nem hiányozhat egy tudatos étrendből. Sokan csak üszősen gondolnak rá mint krémleves-alapra, pedig jóval több ennél: tápanyagban gazdag, rostos, alacsony kalóriatartalmú, és elképesztően sokoldalú alapanyag.

A probléma ott kezdődik, hogy a modern étrenden belül kevesen fordítanak figyelmet a szezonális, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségekre. Pedig a sütőtök épp ilyen, és ha rendszeresen szerepel az asztalon, támogathatja az immunrendszert, javíthatja az emésztést, sőt a látást is.

A sütőtök bővelkedik A-provitaminban (béta-karotin), C- és E-vitaminban, valamint kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben. Egyetlen adag sütőtökkrémleves vagy sütötökszelet is valódi immunerősítő bomba lehet. Az édes, krémes állagának köszönhetően a gyerekek is imádják, sőt desszertnek is tökéletes.

Ha fogyni szeretnél, vagy csak kíméletesen szeretnéd támogatni a szervezeted működését, akkor érdemes rendszeresen beiktatni a sütőtököt. Kevés benne a kalória, sok a rost, lassan emeli a vércukorszintet, így a cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják.

A sütőtök nemcsak az ételekben hasznos. Magjából készül az értékes tökmagolaj, amely gyulladáscsökkentő és prosztata-védő hatású. A mag önmagában is nagyszerű nassolnivaló, ha pirítva, enyhén sózva fogyasztjuk.

A sütőtök emellett kiváló bőrápoló hatású is, hiszen magas az antioxidáns tartalma, segít a sejtek megújulásában, a kollagénképződésben, így a kozmetikai ipar is egyre többet használja.

Nem utolsó sorban: a sütőtök jó ízű, finom. Pürének, levesnek, sült formában, tésztafélékhez vagy sütikbe keverve is működik. Vegetáriánusok és húsimádók egyaránt megtalálják benne a kedvükre való kombinációt.

A miért együnk sütőtököt kérdésre tehát nem egyetlen válasz létezik, hanem tucatnyi jó érv. Táplálék, gyógyszer, ínyenc fogás és vitaminbomba egyben. Érdemes évente nemcsak egyszer, hanem rendszeresen fogyasztani.